Saveti za održavanje nakita

Nakit čuvajte u posebnim kutijama za to predviđenim. Možete ga odlagati i u kutijice u kojima ste ih dobili ili kupili – one imaju meku unutrašnjost koja Vašem nakitu ne dozvoljava da se izgrebe, polomi ili ošteti na bilo koji način.

Najbolje bi bilo da ne stavljate više od jednog komada nakita u istu kutijicu, kako se ne bi izgrebao, umrsio ili prignječio. Ako za to nemate dovoljno prostora, više komada nakita možete staviti u jednu kutijicu, ali tako da se ne dodiruju međusobno. Preko nakita možete staviti komad tkanine i tako dobiti prostora za još jedan sloj lakog nakita koji ćete staviti preko prvog.

Nikada nemojte spavati sa svojim nakitom! Na taj način ćete ga prignječiti ili pokidati a da toga niste ni svesni.
Čuvajte nakit od parfema, kreme, laka za kosu i bilo kojih drugih hemijskih supstanci. Nikada se nemojte kupati sa svojim nakitom. Takođe, skinite ga pre svakog ulaska u more, bazen, saunu i slično.
Izbegavajte svaki kontakt vašeg nakita sa živom jer ona šteti svaki metal.


Za čišćenje nakita od zlata i srebra koristite tečni sapun ili prašak, mlaku vodu i meku četkicu. Pažljivo ga istrljajte četkicom kako biste isčistili nečistoće koje su se vremenom nakupile – posebno u zakrivljenim delovima ili ispod cirkona i dragog kamenja. Dobro isperite, obrišite mekom tkaninom i ostavite da se osuši.

Za čišćenje nakita od srebra koje je oksidisalo, koristite pastu za zube ili sodu bikarbonu i meku četkicu. Budite pažljivi sa sodom bikarbonom jer je ona abrazivno sredstvo pa može pomalo površinski oštetiti Vaš nakit. Određene komade nakita od srebra sa ravnim površinama možete  čistiti i posebnim krpicama koje možete nabaviti u našim lokalima. 
Čišćenjem nakit od srebra može izgubiti i patinu koja mu je potrebna radi dobijanja određenih nijansi i izgleda. U tom slučaju neophodno je da se obavi profesionalno patiniranje.


Dijamante, bojeno drago kamenje, kao i cirkone treba posebno negovati. Zaštitite ih od velikih temperaturnih promena.
Iako je dijamant najčvršći kamen u prirodi, ipak se može oštetiti. Kako biste ih zaštitili, čuvajte ih u posebnim kutijicama kako biste izbegli međusobno grebanje nakita. Dijamanti se ne mogu izgrebati, ali mogu se slomiti. Potrebno je voditi posebno računa o burmama, prstenju i narukvicama sa dijamantima ili bojenim dragim kamenjem ako se nose svakodnevno. Dijamanti mogu izgubiti sjaj pod uticajem prašine, znoja i drugih supstanci. Redovno čistite vaše dijamante vodom i sapunom, ostavite ih da se osuše i uglancajte ih mekom krpom. Povremeno ih možete očistiti i starom četkicom za zube, kako biste očistili sve žljebove i ulegnuća.


Biseri nisu tako izdržljivi kao ostalo drago kamenje mineralnog porekla. Da se ne bi oštetili, čuvajte ih umotane u meku tkaninu, daleko od ostalog nakita.  Kada nosite nakit sa biserima, vodite računa da ne dođu u kontakt sa lakom za kosu, parfemom, kremom ili drugim hemijskim supstancama koje bi ih oštetile. Nemojte koristiti nikakvu abrazivnu supstancu za čišćenje bisera. Kako biste sačuvali lepotu vaših bisera, nakon čišćenja pređite preko njih mekom tkaninom, kao za čišćenje naočara.  Savetujemo Vam da zamenite konac na vašim biserima svake godine jer se može istanjiti i pući.


Prema svakom komadu nakita odnosite se kao prema umetničkom delu, pažljivo i brižljivo kako bi trajao večno.